Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Κάηκες… αν ανάψεις τσιγάρο σε δημόσιους χώρους




Κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία θα λαμβάνουν από 1ης Ιουλίου όσοι δεν συμμορφωθούν στα αντικαπνιστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας και επιμένουν να καπνίζουν εκεί όπου απαγορεύεται.

Οι δημοτικοί αστυνόμοι θα κόβουν κλήσεις ανάλογες με αυτές που αφορούν την παράνομη στάθμευση, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν θα είναι ανάλογος και ο τρόπος πληρωμής των προστίμων που φτάνουν τα 500 ευρώ για τους ανυπάκουους καπνιστές. «Ο έλεγχος των παραβάσεων θα είναι πιο αυστηρός και τα πρόστιμα θα πληρώνονται σε σύντομο χρόνο».

Οι καταγγελίες των παραβάσεων μπορούν να γίνονται είτε στο… αφεντικό του εκάστοτε καταστήματος, είτε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που αναμένεται το επόμενο διάστημα να εγκαινιαστεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Θα είναι ένας τετραψήφιος αριθμός που θα λειτουργήσει ως… Άμεση Αντικαπνιστική Δράση, αλλά και ως συμβουλευτική γραμμή για όσους αποφασίσουν να κόψουν το τσιγάρο.

Για τις πιο «βαριές» παραβάσεις, πάντως, επιστρατεύονται οι «Ράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό. Οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν τον έλεγχο των εστιατορίων, καφέ και κέντρων διασκέδασης για τα οποία προβλέπονται πρόστιμα ως και 20.000 ευρώ.
Σύντομα, το κάπνισμα θα απαγορευθεί πλήρως σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Οι καπνιστές εργαζόμενοι θα πρέπει να βγαίνουν έξω για να καπνίζουν.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους καπνιστές επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας που θα μπορούν να ανάβουν τσιγάρο μόνο στο κατάστρωμα. Καπνιστήρια προβλέπονται μόνον για τα λεγόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή καφέ, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.λπ.
«Οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ειδικών χώρων για κάπνισμα καθορίζονται σε υπουργική απόφαση που εκδίδεται τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ.
Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου