Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

"ΒΑΛΤΩΣΕ" ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΗΓΗΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ




«Δεν περπατάει» εδώ και χρόνια η κατασκευή του αιολικού πάρκου στη θέση Θερμοπηγή στο Σιδηρόκαστρο. Η επένδυση έχει «παγώσει» και δεν κινείται όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς.
Ο Δήμαρχος Σιδηροκάστρου κ. Αθανάσιος Σπάσης μιλώντας στην εφημερίδα παραδέχτηκε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία της εταιρείας «Μυτιληναίος» είναι πιο ευέλικτη από την δεύτερη ιδιωτική εταιρεία «ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» γερμανοελληνικών συμφερόντων όπου συμμετέχει και ο Δήμος Σιδηροκάστρου με ποσοστό 35%.
«Η Πανσερραϊκή» αποκαλύπτει πως «βάλτωσε» το αιολικό πάρκο στην Θερμοπηγή και φέρνει στην δημοσιότητα το έγγραφο της ΡΑΕ από το «Αρχείο εισηγήσεων για ανάκληση αδειών παραγωγής» με ημερομηνία ενημέρωσης 13 Απριλίου 2009.
Ο κ.Χρήστος Κελεσίδης μας περιγράφει την περίεργη ιστορία με την ιδιωτική εταιρεία που τελικά δεν προχώρησε την επένδυση στο Σιδηρόκαστρο και με την στάση της όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να «φρενάρει» και άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η εταιρεία αν και είχε από πολύ νωρίς την περιζήτητη άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ με ισχύ 24,00 MW, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την επένδυση στο Νομό Σερρών.
«Η ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2000, με σύσταση ανώνυμης εταιρείας, όπου το 65% ανήκει στην ΠΡΟΜΑΚΟ ΕΠΕ, η οποία έχει έδρα την Γερμανία και το 35% ανήκει στον Δήμο Σιδηροκάστρου. Υπέρ της «ΑΝΕΜΟΣ» εκδόθηκε το 2003 η άδεια παραγωγού με εισήγηση της ΡΑΕ και περιμέναμε να βρεθεί χρηματοδότης με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις, ενώ αμέσως μετά ήταν να κάνουμε το δεύτερο βήμα, δηλαδή, την άδεια εγκατάστασης», δηλώνει ο κ.Κελεσίδης.
Ο Δήμαρχος Σιδηροκάστρου κ.Αθανάσιος Σπάσης τονίζει πως «από το 2003 θέλαμε να υλοποιήσουμε την επένδυση. Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε ότι ήταν δυνατόν, πλην όμως, σε μια ανώνυμη εταιρεία δεν μπορείς να κινηθείς ευέλικτα».

Όσα παίρνει ο …«Άνεμος»

Ο κ.Κελεσίδης, ισχυρίζεται ότι ο κ.Σπάσης δεν είχε πολλά περιθώρια για να επηρεάσει την κατάσταση και να αλλάξει την εικόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρόεδρος στο Δ.Σ. είναι ο Δήμαρχος Σιδηροκάστρου, αλλά όχι και ο μεγαλομέτοχος. Στο θέμα της Γενικής Συνέλευσης τον λόγο έχει η πλειοψηφία.
Ο κ.Σπάσης, έχει συγκαλέσει πέντε με έξι συμβούλια, έχει στείλει επιστολές και γενικώς έχει κάνει τα πάντα. Τελικώς, όμως, παρά την πάροδο, ήδη, εννέα ετών από της συστάσεως της εταιρείας και έξι ετών από την άδεια παραγωγού, δεν έχουμε καμία εξέλιξη στο θέμα του επενδυτή».
Ο Δήμαρχος Σιδηροκάστρου, συμπληρώνει πως
«συνέπεια όλων, ήρθε η ΡΑΕ και εισηγείται προς στον υπουργό Ανάπτυξης την ανάκληση της αδείας και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία πρόοδος ως προς την υλοποίηση της επένδυσης. Εμείς, δεν έχουμε καμία ευθύνη για τη μη πρόοδο, η αποκλειστική ευθύνη είναι σε αυτούς που έχουν το 65% και εκεί σταματά η ιστορία. Εμείς, θα θέλαμε να υλοποιηθεί η επένδυση και μάλιστα καταβάλαμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί».


Μεγάλο ενδιαφέρον νέων επενδυτών

Ο κ.Κελεσίδης, δηλώνει ακόμα πως το ενδιαφέρον και άλλων νέων επενδυτών για την συγκεκριμένη περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλο, αυτή την χρονική περίοδο και αυτό γιατί «είναι πολύ άρτια η μελέτη, αλλά και οι χώροι. Θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν πιο σοβαροί επιχειρηματίες. Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει και να χρηματοδοτήσει την επένδυση αυτή. Πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις άμεσες γιατί υπάρχει τρομερή πίεση για την απορρόφηση των κονδυλίων σε Πανελλήνια κλίμακα και όχι μόνο της δικής μας περίπτωσης».

«Ξεσκαρτάρει» τις άδειες το υπ. Ανάπτυξης

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα «ξεσκαρτάρισμα» από το υπουργείο Ανάπτυξης όλων των αδειών που έχουν «βαλτώσει», επισημαίνει ο κ.Σπάσης και συμπληρώνει πως «κάναμε τα αδύνατα δυνατά και με γενναίες υποχωρήσεις για την συγκεκριμένη επένδυση».

Σοβαρή επένδυση ο "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ"

Τέλος, ερωτηθείς ο κ.Σπάσης και για την πορεία της άλλης ιδιωτικής επένδυσης, στην περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «ο «Μυτιληναίος» ξεκίνησε μετά από εμάς και απέδειξε ότι είναι σοβαρή επένδυση και στα τρία χρόνια το υλοποίησε, ενώ εμείς είμαστε εννιά χρόνια και ακόμα να υλοποιηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου