Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Σοσιαλισμός και Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ "ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΗ"

Της Λίνας Παπαδοπούλου
Λέκτορα Συνταγματικού Δικαίου, Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.
Υποψήφιας Ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ

To δίλημμα που θέτει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ««Σοσιαλισμός και Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα» ούτε «διχαστικό» είναι ούτε επιχειρεί να διαχωρίσει τους Έλληνες πολίτες σε «βαρβάρους» και «μη». Πρόκειται για μια διάζευξη που αφορά την ποιότητα της ζωής μας και την πολιτική μας απόφαση για διαμόρφωση των συνθηκών της ζωής μας.
Οι επιλογές μας, και τώρα, όπως και στις άλλες περιστάσεις όπου η συγκεκριμένη δήλωση έθεσε τη διαζευκτική επιλογή Σοσιαλισμός και Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα αφορούν την δημοκρατική, κοινωνική, προοδευτική και ανθρώπινη Ευρώπη ή την Ευρώπη του συντηρητισμού, της νέας αυτής βαρβαρότητας που αποκτά το νόημα της κλειστής, άπραγης και κατευθυνόμενης από συμφέροντα, διευθυντήρια και αυστηρά από τους νόμους της αγοράς, Ένωσης.
Εμείς, λοιπόν, όλοι κι όλες οι κοινωνοί των ευρωπαϊκών προοδευτικών κομμάτων θέλουμε την πραγματικά συμμετοχική και δημοκρατική Ευρώπη, με την εγκαθίδρυση ουσιαστικών δημοκρατικών διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, λογοδοσίας, διαβούλευσης και συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών και την εμπέδωση της θεσμικής ισότητας των κρατών μελών έναντι των πρακτικών διευθυντηρίου του με την πολιτική τύπου Baroso, του σημερινού Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν μια επιλογή των δεξιών κομμάτων.
Εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέλουμε την απόλυτη διαφάνεια στα έγγραφα και στις «πολιτικές των λόμπι» ενώ τα λαϊκά κόμματα καταψήφισαν αυτή τη δυνατότητα. Θέλουμε την εξέλιξη των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων σε πραγματικά πανευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα με σαφείς και διακριτές πλατφόρμες, ενώ οι συντηρητικές δυνάμεις κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν αυτό το κλειστοφοβικό και συγκεντρωτικό καθεστώς της απραγίας και του παγώματος των δημοκρατικών διαδικασιών. Θέλουμε την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής πολιτότητας σε μια Ευρώπη όπου δε χωρούν διακρίσεις, οπισθοδρομήσεις και βαρβαρότητες σε βάρος των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου