Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα πυροπροστασίας και μέσα πυρόσβεσης αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τα οποία καθημερινά εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», αλλά και με τα στοιχεία του τμήματος Πυρασφάλειας Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, μόλις τέσσερα από τα 13 νοσοκομειακά ιδρύματα διαθέτουν το απαραίτητο πιστοποιητικό πυρασφάλειας, γεγονός το οποίο γεννάει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το βαθμό ετοιμότητάς τους σε μία ενδεχόμενη πυρκαγιά. Όμως στην μεγάλη λίστα βρίσκεται το Νοσοκομείο Σερρών το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Τα «γυμνά» νοσοκομεία
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τμήματος Πυρασφάλειας, τα μοναδικά νοσοκομεία που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο πιστοποιητικό -με το οποίο βεβαιώνεται ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση φωτιάς- είναι το «Γ. Γεννηματάς», το «Παπαγεωργίου», το Νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424». Από εκεί και πέρα επικρατεί το… χάος. Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας είναι το ΑΧΕΠΑ (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του), το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», το «Ιπποκράτειο» (με εξαίρεση κάποια ακτινολογικά τμήματα), το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του), το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ο «Αγιος Δημήτριος», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (εκτός από ένα ΚΕΚ), το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων (εκτός από ένα κτίριο) και το «Γ. Παπανικολάου» (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του). Όσον αφορά το νοσοκομείο Δερματικών Παθήσεων και το «Παναγία», το τμήμα Πυρασφάλειας δε διαθέτει στοιχεία.
«Απροετοίμαστα σε περίπτωση φωτιάς»
«Από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια μέτρα πυρασφάλειας ισχύουν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία κι έτσι συμπεραίνουμε πως σε γενικές γραμμές είναι απροετοίμαστα για να αντιμετωπίσουν μία περίπτωση φωτιάς», δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο» ο επιπυραγός και προϊστάμενος του Α’ γραφείου Πυρασφάλειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσιμπλής, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν επισκεφτεί τα νοσοκομεία κι έχουν συντάξει θεωρημένες εκθέσεις σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, οι υποδείξεις τους έχουν μείνει στα… χαρτιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Ιωακείμ Σιγάλα, πολλά από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν πριν τον νόμο που ήταν απαραίτητο το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Μελέτες πυρόσβεσης έχουν εκπονηθεί, αλλά το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για να τις υλοποιήσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς η κάθε μελέτη ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό αναμένονται ενέργειες από το υπουργείο Υγείας.
«Καμπανάκι» για την Πυρασφάλεια από του Σύλλογο Εργαζομένων στο Γ.Ν.Σ.
Σε επιστολή του προς τα ΜΜΕ στις 29/05/2009 ο Αβραάμ Βούλτσιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Σερρών αναφέρει τα παρακάτω:
«Μάλλον η περίοδος χάριτος για τη νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Σερρών πέραε. Άρχισε κι αυτή με τη σειρά της να ικανοποιεί χάρες στους ομοιδεάτες της, οι οποίοι ασπάζονται τα περί επανίδρυσης του κράτους, περί αξιοκρατίας στη δημόσια Διοίκηση, τα περί διαφάνειας
κτλ… Όλα σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η ελληνική νομοθεσία… Παρακάμπτει, λοιπόν, την ιεραρχία, το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, το διευθυντή τομέα, το διευθυντή τμήματος και ξαφνικά εφευρίσκει τον… συντονιστή! Θα πρέπει, βέβαια, η κ. Κουρτέλη να ενημερώσει τον συντονιστή της στο Ακτινολογικό: Πως η άδεια λειτουργίας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου έληξε εδώ και δυο χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν ανανεώθηκε! Πως κανένα ακτινολογικό τμήμα στα Κέντρα Υγείας δεν έχει άδεια λειτουργίας. Παρόλα αυτά λειτουργούν! Πως για την κινητή μονάδα αντί για την πρόσληψη Τεχνολόγου Ακτινολόγου προχωρήσανε στην πρόσληψη Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, ειδικότητα άσχετη με το χειρισμό Μαστογράφου! Και, φυσικά, πως δεν έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα πιστοποιητικό πυρασφάλειας στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας που αποτελεί βασική προϋπόθεση χορήγησης άδειας λειτουργίας στα Ακτινολογικά Εργαστήρια! Καλά τα πάει μέχρι τώρα η κ. Κουρτέλη με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών για τον ένα μήνα παρουσίας της σε αυτό. Καλή συνέχεια να ευχηθούμε στην ίδια και πάντα τέτοια!» καταλήγει η επιστολή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου