Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - ΑΛ. ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ: "ΜΕ ΕΜΠΛΕΞΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΝΕΙΣ"




Του Γιάννη Δελή

Ο Αλέξανδρος Χατζηλίας, ο άνθρωπος που δημιούργησε εδώ και χρόνια την μεγαλύτερη λαογραφική Συλλογή στις Σέρρες «έσπασε» για πρώτη φορά την σιωπή του και μίλησε αποκλειστικά στην «Πανσερραϊκή» για την περιπέτεια του και την Συλλογή του.
Η εμπλοκή του γνωστού συλλέκτη στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που τότε τάραξε την τοπική κοινωνία, είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί η κατάσχεση της λαογραφικής συλλογής του, που στεγάζεται από το 2003 στο νεοκλασικό Μάλλιου. Έτσι λοιπόν στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, η Συλλογή Χατζηλία κατάσχεται και μεταφέρεται εκτός Σερρών. Το Δημοτικό «Μουσείο Μελετών Χερσονήσου Αίμου» αδειάζει με το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων να μεταφέρεται πακεταρισμένο στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μια και με εντολή του εκεί αρμόδιου Εισαγγελέα κατάσχεται.
Μάλιστα, εκείνη την περίοδο αφού καταγράφηκε από κλιμάκιο επιστημονικών συνεργατών του Λαογραφικού Μοιυσείου Θεσσαλονίκης φορτώθηκε σε φορτηγάκι και μεταφέρθηκε. Οι 5 αρχαιολόγοι του Μουσείου Θεσσαλονίκης όταν άρχισαν την απογραφή εντυπωσιάστηκαν τόσο από τον αριθμό αλλά και από την σπανιότητα τους και την ιστορική τους αξία.
Ο Αλέξανδρος Χατζηλίας, υποστηρίζει σήμερα στην « Πανσερραϊκή» πως ο Δήμος Σερρών έπρεπε να κρατήσει στην πόλη των Σερρών την σπάνια Συλλογή.
«Για την περιπέτεια που περνάω, περιμένουμε σύντομα εξελίξεις. Πάντως το βέβαιο είναι ότι έγινε ένα μεγάλο κόλπο. Δεν έχω τίποτα, όλα είναι δηλωμένα. Τα πάντα. Έχω χαρτιά, αλλά θα περιμένουμε λίγο για να δούμε τι γίνεται. Ο Δήμος Σερρών έπρεπε να κρατήσει τα πράγματα. Έπρεπε να τα διεκδικήσει και έπρεπε πολλοί να επέμβουν για να μην φύγουν έτσι από τις Σέρρες. Μαζί έφυγαν και όλοι μου οι κόποι τόσων χρόνων. Έπρεπε να κρατήσουν την Συλλογή στην πόλη. Πρόκειται για κακό χειρισμό του Δήμου Σερρών και τώρα πρέπει να κοιτάξουμε έτσι ώστε να επιστραφούν. Εγώ τα είχα όλα δηλωμένα και τα κοσμήματα είναι πάρα πολλά».
Δίνοντας μια απάντηση για όλα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, τονίζει με νόημα πως «ήθελαν και με έμπλεξαν, τώρα ποιοι και πως με έμπλεξαν ένας Θεός ξέρει, αυτό θα ξεκαθαριστεί και θα φανεί. Δεν δηλώνω, αλλά είμαι αθώος και θέλω να κάνω μια δήλωση: καλώ την Αστυνομία και όλους τους Δικαστές των Σερρών, επί 30χρόνια, ας μου βρει κάποιος αν έδωσα ή πούλησα εγώ έστω και μισή δραχμή».
Η Συλλογή Χατζηλία, που περιλαμβάνει σπάνια αρχαία βυζαντινά, εκκλησιαστικά, παραδοσιακά, νεότερα και λαϊκής τέχνης κομμάτια, νοικιαζόταν από τον Δήμο Σερρών έναντι μηνιαίου αντιτίμου (900 ευρώ) που αποδιδόταν στον συλλέκτη, βάσει σχετικού συμβολαίου. Ο Δήμος Σερρών μάλιστα αξιολογούσε την συλλογή ως πλούσια και σπάνια, για αυτό και είχε παραχωρήσει για τη φιλοξενία της το δημοτικής ιδιοκτησίας αρχοντικό Μάλλιου, αλλά και υπάλληλο του, προκειμένου να λειτουργεί το Μουσείο με εισιτήριο εισόδου συμβολικό και να φυλάσσονται τα εκθέματα.

«Καμία εμπλοκή με την Ε.Ε.»

Σε ερώτηση μας, αν υπάρχει εμπλοκή με την κοινοτική χρηματοδότηση του κτιρ, ο κ.Χατζηλίας ξεκαθάρισε πως «το Μουσείο έχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών. Δεν υπάρχει εμπλοκή με κοινοτική χρηματοδότηση, τίποτα δεν υπάρχει. Δεν πήρα από κανένα τίποτα, καμία δραχμή. Ούτε το κράτος έδωσε καμία δραχμή. Εγώ ήμουν ο μαραγκός, εγώ ο χρηματοδότης, εγώ ότι έκανα μέσα εκεί. Εγώ το έκανα όλα χρόνια τώρα. Απλούστατα, όταν επισκευάστηκε σαν οίκημα, η Ε.Ε. έδωσε χρήματα για να γίνει Βαλκανικό Μουσείο για αυτό και κανένας δεν μπορεί να το κάνει Βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή. Πιστεύω πως έπρεπε να τα κρατήσει όλα αυτά και να τα υπερασπιστεί ο Δήμαρχος από την στιγμή που υπέγραψε».

«Δεν με στήριξε κανείς»

Πικραμένος και απογοητευμένος ο κ.Χατζηλίας από την στάση που κράτησαν ορισμένοι φίλοι και αρμόδιοι φορείς δηλώνει πως έμεινε μόνος χωρίς βοήθεια.
«Όλο αυτό τον καιρό δεν είδα καμία αντίδραση από κανέναν, ούτε από Βουλευτή, ούτε από κανέναν. Δυστυχώς, δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μου. 30 χρόνια τώρα τους προκαλώ όλους να πουν για εμένα. Κάποιες εφημερίδες γράψανε, ο «αρχαιοκάπηλος». Για όλους αυτούς όταν θα έρθει η ώρα θα πάρουν απάντηση και μάλιστα όπως πρέπει. Με βάλανε μέσα χωρίς καμία αιτία».


«Πακεταρισμένη» η Συλλογή στο Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η «Πανσερραϊκή» επικοινώνησε με την Προϊσταμένη του Τμήματος Λαογραφίας κ. Φωτεινή Οικονομίδου-Μπότσιου του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η οποία και μας εξήγησε πως «η Αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση της Συλλογής Χατζηλία και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης». Σε ερώτηση μας αν προτίθενται να κρατήσουν την σπάνια Συλλογή η κ.Οικονομίδου τόνισε πως «δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θα πρέπει να γίνει το Δικαστήριο και θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί». Τέλος, ρωτήσαμε ακόμα αν κάποιος επισκέπτης μπορεί να δει στη Θεσσαλονίκη την μεγάλη Συλλογή και η κ.Οικονομίδου μας απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να την δει κανένας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου