Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου: Μαθήματα αρχιτεκτονικής από το Βυζάντιο






Ο Ιερός Ναός ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια να χτίζεται με μοναδικό τρόπο στη Μονή Προδρόμου του Ακριτοχωρίου Σερρών. Ένας νέος ναός χωρητικότητας 1000 ανθρώπων που οικοδομείται με την τεχνογνωσία του Αγίου Όρους και τη Βυζαντινή τεχνική. Πρόκειται για εντυπωσιακές κατασκευές από Μηχανικής, Αρχιτεκτονικής όσο και καλλιτεχνικής πλευράς. Χωρίς θεμέλια και υπόγεια, χωρίς χρήση μπετόν, χωρίς σκαλοπάτια ο ναός, όπως έγραψε στις 29/04/2008 στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο δημοσιογράφος Άρη Γαλδαδάς, μοιάζει να «φυτρώνει» από το έδαφος το οποίο και «γεννιέται». Γιατί τα υλικά του με βάση έναν χρυσό κανόνα της αρχιτεκτονικής θα είναι από αυτά που βρίσκονται εκεί γύρω, όσο γίνεται πιο κοντά. Ακόμα και τα μάρμαρα έρχονται από μέρη μέσα από το Νομό Σερρών. Ασήκωτες πέτρες ακραίας σκληρότητας, έρχονται από το Μπέλλες, για να γίνουν κομμάτια του Ναού. Ακόμη και παλιές ράγες τραίνων που βρέθηκαν πεταμένες στο βουνό, βρήκαν την θέση τους μέσα στην ενισχυμένη τοιχοποιία για να προστατεύσουν το οικοδόμημα από τους σεισμούς.
Όλα «συναρμολογημένα» με την τέχνη του Βυζαντινών που είχαν για κριτήριο την λειτουργικότητα του κτίσματος και απαράβατη αρχή τον σεβασμό στα χρησιμοποιούμενα υλικά.

ΜΟΝΑΧΗ ΙΑΚΩΒΗ, Ηγουμένη Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου νομού Σερρών

«Ουδέποτε σκέφτηκα να δημιουργήσω κάτι μεγάλο, ούτε επιθύμησα ποτέ να ηγηθώ. Απλώς επιθυμούσα να γίνω μια συνεπής μοναχή, υποτακτική. Τα υπόλοιπα είναι έργο Θεού. Υπακοή, παρθενία, ακτημοσύνη είναι το βασικό γνωρίσματα του μοναχού και προϋποθέτουν βαθιά ταπείνωση και εξαφάνιση του θελήματος μας. Είναι, βέβαια, αυτό λίγο ακατανόητα για τον "κόσμο", ωστόσο η λέξη "φιλοδοξία" πρέπει να απουσιάζει από το μοναχικό λεξιλόγιο».

Το Άγιον Όρος πηγή έμπνευσης και φωτισμού για ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις της πολιτικής και της οικονομίας

«Στο εστιατόριό μου τρώνε όλα τα μεγάλα ονόματα πριν μπουν και αφού γυρίσουν από το Άγιον Όρος. Είδα την αλλαγή στα πρόσωπά τους».
«Έχω περάσει ώρες ακούγοντας επαγγελματίες, επιχειρηματίες και πολιτικούς. Όλοι τους έχουν σοβαρό πρόβλημα αντίληψης και εστίασης στο τι είναι σημαντικό. Όλοι έρχονται στο μοναστήρι με την ανάγκη να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εργασία και τη ζωή τους.»
«Όλοι επιχειρηματίες έρχονται στο Άγιον Όρος με ένα απέραντο αίσθημα κενού».
«Πήγα στο Άγιο Όρος κατά τύχη. Βγήκα από το καράβι και χωρίς λόγο άρχισα να τρέχω. Ένας μοναχός που δεν είχα ξαναδεί μου έδωσε ένα κομμάτι κέικ και μου είπε: Γιώργο, γιατί άργησες τόσο να έρθεις εδώ; Τρελάθηκα!».

Πηγή: Ένθετο Περιοδικό Εικόνες, τεύχος 152, Έθνος της Κυριακής, 23 Ιανουαρίου 2005, άρθρο Η Ελλάδα είναι γυναίκα, της Νατάσας Γιαννούση, σελίδα 50)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου