Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ζημιές για 1 στις 5 βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας




Ο τζίρος των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων ουσιαστικά παρέμεινε στάσιμος, σε σχέση με το 2007 σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΒΕ

Zοφερή εικόνα παρουσιάζει η μεταποίηση στο βορειοελλαδικό τόξο, θέτοντας εν αμφιβόλω την πορεία της φετινής χρονιάς, αφού τόσο οι συνεχείς ζημίες, όσο και τα περιορισμένα κέρδη δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη και δυναμική ανάπτυξη, μέσω παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων απαιτούν σημαντικά κεφάλαια.
Στο επίπεδο της κερδοφορίας τους επικεντρώνεται κυρίως το σοβαρότερο πλήγμα, που έχουν δεχθεί οι βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος, από την οικονομική κρίση αφού η ποσοστιαία μείωση που έχουν υποστεί επί του συγκεκριμένου δείκτη, ξεπερνά το 50% στη διάρκεια του 2008.
Πορεία ελεύθερης πτώσης, όμως, εμφανίζει και το περιθώριο καθαρού κέρδους της τοπικής μεταποίησης, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 60%, πέρυσι, διαμορφούμενο στο «ισχνό» μόλις 2,3%, έναντι 5% στο τέλος του 2007, διατρέχοντας, μάλιστα, οριζόντια το σύνολο του δυναμικού της περιοχής, από τις πολύ μικρές, έως και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ζημίες
Συνεπεία της αρνητικής αυτής εξέλιξης, το 21,5% της βιομηχανίας της Βορείου Ελλάδος (ή περίπου 1 στις 5 επιχειρήσεις) διολίσθησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, πέρυσι, ενώ αρνητικό πρόσημο συνοδεύει πλέον, και τα συνολικά καθαρά κέρδη της 5ετίας 2004-2008. Στον αντίποδα ο τζίρος των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων παρέμεινε στάσιμος, σε σχέση με τις επιδόσεις του 2007, μια και η υποχώρηση που καταγράφεται είναι οριακή (0,9%). Στην 5ετία δε, το πρόσημο στο δείκτη του κύκλου εργασιών είναι θετικό και φθάνει το 10%, σωρευτικά.

Ισολογισμοί
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών 300 αντιπροσωπευτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, που πραγματοποίησε ο ΣΒΒΕ, για 4η χρονιά, ώστε να αποτυπώσει πλήρως την πορεία της μεταποίησης στη Β. Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κλάδοι που διαχρονικά έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ζημιογόνων επιχειρήσεων είναι προϊόντα καπνού, κλωστοϋφαντουργία, ένδυση-υπόδηση, βιομηχανία ξύλου και προϊόντα χαρτιού, ενώ πλέον κερδοφόρα είναι τρόφιμα ποτά, εξοπλισμοί, ηλεκτρικές συσκευές.

Κέρδος
Για το περιθώριο του καθαρού κέρδους, σε συνδυασμό με τον κύκλο εργασιών, συμπεραίνεται ότι οι επιχειρήσεις με τζίρο:
Έως 3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν για 4η χρονιά ζημίες, στα τελευταία πέντε χρόνια.
Από 3 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ, σημειώνουν μείωση των κερδών έναντι του 2004, καθώς τα κέρδη του 2008 διαμορφώθηκαν περίπου στο 1/3 των κερδών εκείνης της χρονιάς.
Από 5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ, το περιθώριο καθαρού κέρδους από το 3,4% του 2007, υποχώρησε στο 1,1% το 2008.
Από 10 εκατ. έως 50 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους το 2008, αφού το περιθώριο κέρδους τους συρρικνώθηκε σε 2,6%, έναντι 5,6% το 2007 και 6% το 2004.
Από 50 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ, το περιθώριο κέρδους κινήθηκε στα όρια του πληθωρισμού, ήτοι στο 4,2%, όσο και το 2007.
Από 100 εκατ. ευρώ και πάνω παρουσιάζουν, επίσης, τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 5ετίας, με περιθώριο κέρδους μόλις 1%.

Προτάσεις
Ο ΣΒΒΕ προτείνει:
• Άσκηση ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής
• Προσανατολισμό του ΕΣΠΑ σε δράσεις έμπρακτης ενίσχυσης της μεταποίησης,
• Αύξηση από 0,5% στο 2% των επισφαλειών στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων κ.λπ.
• Ελαχιστοποίηση αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες με έλεγχο της αγοράς.
• Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και θέσπιση κανόνων διαφάνειας.
• Πάταξη της παραοικονομίας.
• Περιορισμό της γραφειοκρατίας.
• Αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων.
• Μείωση συντελεστών φορολογίας εταιρειών.
• Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων με ελαστικά κριτήρια δανεισμού από τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου