Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ... ΤΟΥ π.ΚΥΡΙΛΛΟΥ




Ο Πατέρας Κύριλλος προσωπικός φίλος του Γιοσάκη, σπάει την σιωπή του και εξομολογείται για την ζωή του στην φυλακή, το σύστημα, αλλά και για τη .. Μονή Βατοπεδίου. Θεωρεί «Ρομπέν των δασών» τον Παλαιοκώστα και δηλώνει πως κάθε άνθρωπος που είναι φυλακισμένος ζητά απεγνωσμένα να ελευθερωθεί.


Επεισοδιακή … αθώωση!
Αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, τον εφημέριο της Αμφίπολης π.Κύριλλο Σταυρόπουλο, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα.
Η έδρα απάλλαξε και τον συνκατηγορούμενο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, προσωπικό φίλο του ιερομόναχου Κύριλλου.
Το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, Κωνσταντίνας Γκίκα, για μετατροπή της ποινής από κακούργημα σε πλημμέλημα, που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι δε θα διωχθούν καθώς έχει παρέλθει η πενταετία από την ημέρα του αδικήματος, ενώ τα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή για να τεκμηριωθούν οι κατηγορίες.
Θυμίζουμε πως την Παρασκευή 10/2/2006 τελευταία ημέρα της δίκης, η διαδικασία ήταν επεισοδιακή, καθώς όταν η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, ο ιερομόναχος Κύριλλος σηκώθηκε με λυγμούς από το εδώλιο και κινήθηκε προς το παράθυρο απειλώντας να θέσει τέρμα στη ζωή του. Τον συγκράτησαν οι συγγενείς και οι συνήγοροι.
Η δίκη διεκόπη προσωρινά και στη συνέχεια η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, το οποίο έχει παραγραφεί.
Μετά το τέλος της δίκης ο π.Κύριλλος Σταυρόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «Η δικαιοσύνη υπάρχει και μίλησε».
Μέχρι την ημέρα της προφυλάκισής του (22/2/2005) ο ιερομόναχος Κύριλλος Σταυρόπουλος, ήταν εφημέριος στην εκκλησία του Ιερού Ναού Απόστολου Παύλου στην Αμφίπολη.


Επιστολή με 155 υπογραφές υπέρ της επιστροφής
του Κύριλλου στην Αμφίπολη

Επιστολή προς τον μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεο, είχαν παραδώσει τον Μάρτιο του 2006, αντιπροσωπεία κατοίκων της Αμφίπολης, με την οποία ζητούσαν να επιστρέψει ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Σταυρόπουλος, ως εφημέριος στο χωριό τους.
Την επιστολή είχαν τότε υπογράψει 155 κάτοικοι του χωριού, όπου ανέφεραν μεταξύ άλλων :
"O πατήρ Κύριλλος υπηρέτησε 4,5 χρόνια στην ενορία μας και το μόνο που είδαμε ήταν η ενορία μας που ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη από τη στιγμή που ήρθε εξωραϊσθει εξ ολοκλήρου.
Σας αναφέρουμε επιγραμματικά για να καταλάβετε τι έργο επιτέλεσε. Εξωραΐσαμε την Αγία Φωτεινή και επαναφέραμε την πανήγυρη της. Συντηρήσαμε τις εικόνες οι οποίες ήταν σε άθλια κατάσταση, με αποκορύφωνα να γκρεμίσουμε τον ιερό ναό, ο οποίος ήταν σε άθλια κατάσταση και φοβόμασταν να εκκλησιαστούμε.
Σεβασμιότατε σας παρακαλούμε να δώσετε την πρέπουσα προσοχή και να μην ακούτε ολίγους συκοφάντες που ο μόνος λόγος που αντιδρούνε είναι τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Σεβασμιότατε το αίτημα μας είναι δίκαιο και έντιμο. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση του προβλήματος που δεν θα επαναφέρει τον πάτερ στην ενορία μας, θα είναι η μεγαλύτερη αδικία που θα έχει συμβεί στον εκκλησιαστικό μας χώρο.
Σεβασμιότατε ελπίζουμε ότι δε θα είστε εσείς αυτός που θα διαπράξει αυτή τη μεγάλη αδικία στο πρόσωπο του παπά μας».

Η αναπάντητη επιστολή στον Μακαριστό Χριστόδουλο

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει εκείνες τις ημέρες ο π.Κύριλλος, όσο ήταν προφυλακισμένος είχε στείλει μέχρι και επιστολή στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, για την κατάσταση μέσα στο Κορυδαλλό, αλλά ουδέποτε πήρε απάντηση.
«Εγώ είμαι το εξιλαστήριο θύμα, της περιβόητης κάθαρσης στο εσωτερικό της εκκλησίας» δηλώνει με νόημα, συμπληρώνοντας πως : “Όπως αποκαταστάθηκε ο Θεόκλητος (από πρώην Θεσσαλιώτιδος έγινε Βρεσθένης) θέλω και εγώ να αποκατασταθώ και να επιστρέψω στην ενορία μου και στους ανθρώπους μου».
Τελικά στην Αγγίστα τοποθετήθηκε εφημέριος, ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Σταυρόπουλος, μετά από απόφαση του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεου.

Βιβλίο η ζωή του αρχιμανδρίτη Κύριλλου Σταυρόπουλου

Κυκλοφόρησε στις 23/01/2007 το βιβλίο του Στέλιου Μπαμπάση, για τη ζωή του αρχιμανδρίτη Κύριλλου Σταυρόπουλου, γνωστού για τις σχέσεις του με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Τίτλος του βιβλίου «Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ» και αφορά κυρίως τις δικαστικές περιπέτειες του ιερωμένου, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα. Υπόθεση για την οποία αθωώθηκε επανειλημμένως από τα δικαστήρια. Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Σταυρόπουλος, εφημέριος στην Αγγίστα, είχε μιλήσει τότε στο infoserres.gr για τη δική του δικαίωσή : «Το βιβλίο αυτό, είναι μια κατάθεση ψυχής. Η ζωή μου μέσα από τις περιπέτειές μου με το κύκλωμα εκείνο, που επιχείρησε να καταπατήσει κάθε αίσθημα δικαίου. Η αλήθεια όμως επικράτησε και έλαμψε σα το χρυσάφι» τόνισε με νόημα.

ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου