Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

O ΑΓΩΓΟΣ SOUTH STREAM ΘΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ





Θα περνά τελικά από το Νομό Σερρών ο αγωγός South Stream σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης στην «Πανσερραϊκή». Η τελική χάραξη του αγωγού ανάπτυξης για την χώρα μας ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και μετά από την ανακοίνωση αυτή η δρομολόγηση αυτού του μεγάλου επενδυτικών έργου θα συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Σερρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από τις παρεμβάσεις και τις επαφές που είχε ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης στην Αθήνα ανακοινώσε μέσα από την εφημερίδα μας πως ο αγωγός South Stream θα περνά από περιοχές του Νομού Σερρών που θα έχουν εύκολη πρόσβαση με το φυσικό αέριο.

Σημαντικό έργο για το Ν.Σερρών

«Ο ενεργειακός τομέας είναι ένας από τους σημαντικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης επενδυτικών δραστηριοτήτων στο κατασκευαστικό κλάδο, στην βιομηχανία στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες», τονίζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόφιλος Λεονταρίδης και συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σημαντική επιτυχία για το Ν.Σερρών είναι η νέα διέλευση από το Νομό μας του αγωγού South Stream υπό το πρίσμα των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που συνεπάγονται σε τομείς της τοπικής οικονομίας και σε ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης.
Ο νέος αγωγός ο οποίος θα διέρχεται από το Νομό Σερρών, θα περνά από περιοχές του Νομού Σερρών που έχουν εύκολη πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα η κατασκευή και λειτουργία θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης».
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μετά την δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και την ίδρυση της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις Σέρρες που θα είναι έδρα της Κεντρικής Μακεδονίας, έργο για την πραγματοποίηση του οποίου συνεργάστηκε με τους πρώην υπουργούς Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα και κ. Χ.Φώλια όπως και με τον σημερινό υπουργό Κωστή Χατζηδάκη τόνισε ότι «η δρομολόγηση αυτών των μεγάλων επενδυτικών έργων θα συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Σερρών».
Ακόμα ο κ.Λεονταρίδης επεσήμανε πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να περνά από το Νομό Σερρών και ο Ελληνοιταλικός αγωγός.


Ο South Stream

Σύμφωνα με την συμφωνία, που υπογράφτηκε στο Σοτς της Ρωσίας τον περασμένο Μάιο. η 30η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, ενώ μέχρι τα μέσα του 2010 θα πρέπει οι δύο πλευρές, η ΔΕΣΦΑ και η Gazprom, να έχουν συμφωνήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Έως τα τέλη του 2010, εξάλλου, θα έχουν τελειώσει όλα τα επιμέρους τμήματα της μελέτης σκοπιμότητας ενώ δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Σότσι της Ρωσίας (15 Μαΐου 2009) η κοινή εταιρία θα πρέπει να έχει λάβει την απόφαση για την εκτέλεση του έργου.

Η ελληνορωσική εταιρία θα διοικείται από 4μελή διοικούσα επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ισομερώς εκπρόσωποι της ΔΕΣΦΑ και της Gazprom και την προεδρία θα μοιράζονται εναλλάξ ανά έτος οι συνεταίροι, ξεκινώντας σε αυτή τη θέση εκπρόσωπος της Gazprom. Οι αποφάσεις συμφωνήθηκε να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σύμφωνα με την αρχική διακρατική συμφωνία που είχε υπογραφεί στη Μόσχα πριν από δύο χρόνια, η ποσότητα φυσικού αερίου που θα διερχόταν από το ελληνικό τμήμα του αγωγού υπολογιζόταν σε 5 - 10 δισ. κ.μ. Στην Ελλάδα, πάντα με βάση την αρχική συμφωνία, θα διατίθεντο από την ποσότητα αυτή περί τα 2 δισ. κ.μ. για εμπορική χρήση.

Όλα αυτά βέβαια αναμένεται να διασαφηνιστούν και να οριστικοποιηθούν στη συνέχεια. Η χώρα μας θα εισπράττει τέλη διέλευσης, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα, που θα καταλήγει στην Ιταλία, θα κατασκευαστεί από την ENI και την Gazprom.

Η ENI έχει επιλεγεί ως partner της Gazprom και γιατί έχει εμπειρία στην κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών και επιπλέον γιατί ελέγχει την εμπορία φυσικού αερίου στην Ιταλία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτει καλές τοποθετήσεις από πλευράς εμπορίας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου